1.4.11

Η γνώμη μου για τον θηλασμό και #pestenamefate

Θέλω πολύ καιρό να γράψω για το θηλασμό, γιατί με φρικάρει που ένα θέμα τόσο σοβαρό, τόσο ουσιαστικό και ταυτόχρονα τόσο φυσιολογικό, βρίσκεται στη χώρα μας (αυτή ξέρω, αυτή λέω) σε μία τέτοια αδιανόητη σύγχυση και παίρνει όχι κόσμο, αλλά μαμάδες και μωρά στο λαιμό του.
Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ήμουν η κλασική περίπτωση που δεν τα κατάφερε, αλλά ήθελε.
Είχα ακούσει πολλά, είχα διαβάσει αρκετά και είχα ξεκινήσει το ταξίδι αγκαζέ με το θηλασμό, με τον αέρα του νικητή.  Αλλά ήμουν μόνη.  Απελπιστικά μόνη. 
Φανταστείτε μία νέα μαμά, που είτε λόγω αισιοδοξίας είτε λόγω μαλακίας, έχει πειστεί ότι ο τοκετός είναι υπέροχη διαδικασία, η εμπειρία του θηλασμού συγκλονιστική, και το δε καινούργιο μωράκι ένα ροζουλί αγγελάκι.  Φανταστείτε στο καπάκι αυτή τη νέα μαμά να βρίσκεται ξαφνικά διαλυμένη από τους πόνους σε ένα άγνωστο δωμάτιο που την πασπατεύουν παντού άγνωστοι άνθρωποι, με ένα μωρό αγκαλιά που δεν ξέρει πώς να το κρατήσει και ένα τσούρμο μαίες που έχουν ένα τσούρμο διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς να το θηλάσει.  Πανικός.
Απειρία, κλάματα, στεναχώρια, θηλές από σιλικόνη, κρέμες από λανολίνη, μπιμπερόν, σκόνες, συμβουλές από όποιον περνάει από το διάδρομο και απογοητευτική εικόνα ενός ιδιωτικού μαιευτηρίου που δεν ξέρει το πιο σημαντικό απ'όλα - να καθοδηγήσει και να ηρεμήσει.  Και όλα θα γίνουν.
Η πρώτη επίσκεψη στην παιδίατρο ήταν στενάχωρη.  Δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για το θηλασμό που θα μπορούσε να με καθησυχάσει και να με βοηθήσει, παρά μόνο η γνωστή καραμέλα του αν είναι η μαμά καλά, είναι και το μωρό καλά, οπότε βασικά δώσε συμπλήρωμα γιατί ο θηλασμός είναι ζόρι.
Θήλασα υποτίθεται 4 μήνες, αλλά μετά από κάθε γεύμα έδινα και συμπλήρωμα και θυμάμαι να κάνω πάρτυ από την χαρά μου όταν ο γιος μου έπινε λίγο γιατί θεωρούσα ότι είχε θηλάσει από το στήθος ικανοποιητικά.  'Οποτε επιχειρούσα άντληση με το θήλαστρο, έφτανα με κόπο στην γραμμή των 35 ml. Άρα, έλεγα με το πτωχό μου το μυαλό, ή μάλλον με το μυαλό που μου είχαν κάνει τραχανόσουπα οι μαίες και σία, όντως δεν έχω γάλα.  Τί κρίμα, και είμαστε και πολλές οι άγαλες.
Στη δεύτερη εγκυμοσύνη διάβασα πολύ περισσότερο - internet, μην τρελαθείς - και πήρα απόφαση να παλέψω μόνη.  Και όπως μου βγει, χωρίς εξτρεμιστικές υστερίες.
Το φανταστικό μωρό το έβαλα στο στήθος μου το πρώτο λεπτό αφού γεννήθηκε.  Το ότι εκείνη τη στιγμή άνοιξε αντανακλαστικά το στόμα του και άρχισε να ρουφάει είναι μία εικόνα που ακόμα και τώρα που το γράφω, με πλημμυρίζει με δάκρυα.  'Ενα μικρό στα μάτια μου θαύμα, που δεν είναι θαύμα αλλά καταλαβαίνεις τί εννοώ.
Την είχα στο δωμάτιο πλάι μου στο πυρέξ σχεδόν συνέχεια, αλλά ήθελα πολύ να ξεκουραστώ.  Της έδωσα και συμπλήρωμα, για να ηρεμώ κάποιες ώρες.  Δεν πτοήθηκε καμία από τις δυο μας.
Με την επιστροφή στο σπίτι ξεκίνησαν τα ζόρια.  Δεν μπορώ ούτε καν να θυμηθώ πόσες φορές είπα ότι θα τα παρατήσω.  Άκουγα για την εδραίωση της γαλουχίας, για το ότι όταν συμβεί αυτό το γάλα θα κατεβαίνει μόνο όταν το μωρό έχει ανάγκη και πολλές φορές θα χορταίνει στο πεντάλεπτο και θα κρατιέται για ένα τρίωρο και έλεγα ότι αυτό δεν πρόκειται να μου συμβεί εμένα ποτέ.  Είμαι καταδικασμένη να αποτύχω γιατί έδινα κάποιες φορές, αραιά και που, αμαρτωλό συμπλήρωμα από το διαβολικό μπιμπερόν με τη σατανική θηλή από καουτσούκ.  Και κάθε φορά που το έκανα αυτό το σίχαμα, μου φύτρωνε και μία κρεατοελιά με τρίχες.
Τελικά, τα καταφέραμε.  Πάλι κόντρα στο σύστημα, αλλά με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ενημέρωση, και με μία ελαφρώς πιο ζεστή αγκαλιά από το μαιευτήριο Λητώ που θέλει και πιστοποίηση από την Unicef και τον Π.Ο.Υ ως Μαιευτήριο Φιλικό προς τα Βρέφη - το ότι η γελοία η παιδίατρος μαζί με το εξιτήριο ήρθε με τυπωμένες οδηγίες δοσολογίας φόρμουλας, ας μην το σχολιάσω.  Τα καταφέραμε, γιατί στην αρχή που πονούσα αφόρητα, μία πολύ κουλ μαία με κοίταξε χωρίς έλεος και μου είπε: Δεν πειράζει, ας πονάει.  Παρέλειψε κανένα γεύμα από εκεί που πονάει πιο πολύ και βάζε το μωρό στο στήθος με χαμόγελο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.  Είναι το μόνο φάρμακο.  Και ήταν. Σε πέντε μέρες ούτε που το θυμόμουν.
Τα καταφέραμε και λόγω της στάσης θηλασμού αράζω-στο-πλάι-και-κοιμάμαι-και-εσύ-όλη-νύχτα-παίξε-μπάλα.  Μαγική στάση για την εδραίωση της γαλουχίας, χωρίς πλάκα.  Είναι ο μόνος τρόπος να αντέξεις τα ξυπνήματα κάθε μία ώρα στην αρχή για να ικανοποιήσεις την ανελέητη πείνα του μωρού και να είσαι λίγο λιγότερο ζόμπι το επόμενο πρωί.
Τέλος πάντων, σημασία δεν έχει ούτε να μπω σε λεπτομέρειες, ούτε να δώσω συμβουλές - υπάρχουν άπειρες από αυτές, και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένες στο διαδίκτυο.  Τραγικά λάθη γίνονται και από τις δύο πλευρές, και από τους υπέρμαχους του θηλασμού και από αυτούς που τα παίρνουν από τις εταιρείες παρασκευής φόρμουλας.  Τα τραγικά λάθη των δεύτερων, τα ξέρουμε.  Όχι ρε φίλε, δεν είναι καλύτερο το δικό σου, μην μας τρελάνεις κιόλας.  Πάτησες στην ανασφάλεια και το άγχος των σύγχρονων μαμάδων, στην μοντέρνα τάση για ευκολία και γρηγοράδα και θυσίασες το πολυτιμότερο συναίσθημα που μπορεί να προσφέρει μία μητέρα στο μωρό της.  Την ασφάλεια του μητρικού θηλασμού, τη μαγεία του να θρέφει ένα ανθρώπινο ον που δημιουργήθηκε μέσα της, από το ίδιο της το σώμα, όπως η φύση προστάζει και όπως τα θηλαστικά όλα εκτελούν με ευλάβεια.
Το τραγικό λάθος των πρώτων όμως, στην προσπάθεια να προσελκύσουν όλο και περισσότερες μητέρες στο να θηλάσουν αποκλειστικά τα παιδιά τους, είναι ότι εξιδανικεύουν τόσο πολύ αυτή την κατάσταση, ότι παθαίνουν τόση τρέλα με τις απόλυτες συμβουλές και το κούνημα του δαχτύλου σαν μία άλλη breastfeeding police που καταλήγουν να προκαλούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.  Πείτε την αλήθεια, γαμώτο.  Πείτε ότι είναι μεγάλο μανίκι.  Πείτε ότι θέλει κόπο, τρομερή θέληση, απόλυτη αφοσίωση, μοναδική συγκέντρωση για να επιτευχθεί ο στόχος.  Και ότι ναι, υπάρχουν και περιπτώσεις και λόγοι, αλλά και δικαιολογία για να μην τα καταφέρεις.  Το δικαιούσαι και αυτό.  'Οτι δεν είναι τραλαλά, τραλαλό, ότι σε κουράζει, σε εξαντλεί και σε απομονώνει, ότι σε θυμώνει και σε απογοητεύει, και ότι δεν ζεις τη ζωή σου όπως και πριν απλά, οπ, τί είναι αυτό εκεί? α, ναι, είναι ένα παιδί κολλημένο στο βυζί.
Δεν μπορώ και αυτά τα χίπικα τύπου έλα μωρέ, δεν τρέχει και τίποτα, βγες να θηλάσεις το μωρό σου στη φύση, στο δρόμο, στο παγκάκι, στο σούπερ μάρκετ, όταν στην πραγματικότητα πρέπει να αλλάξεις όλη σου την γκαρνταρόμπα (ειδικά αν είναι χειμώνας την πάτησες μπιγκ τάιμ) και να πηγαίνεις για καφέ μόνο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των πολυκαταστημάτων Λητώ γιατί σε αυτή την χώρα που ζούμε οι μαμάδες πάνε στο Golden Hall μόνο για να δείξουν στις άλλες μαμάδες τα μωρά τους στο καρότσι, και όχι για να θηλάσουν.  Και δεν μπορώ και αυτά τα υστερικά, αν χρειαστεί για λόγους υγείας και μόνο να πάρει συμπλήρωμα, δώστε το με σύριγγα και μετά πετάξτε το κουτί από το σπίτι για να μην ξαναμπείτε στον πειρασμό.  Έλα, χαλαρώστε λίγο.  Μην μπλοκάρετε έτσι τον κόσμο και από την πολλή αϋπνία την ακούνε περίεργα και στο τέλος στέλνουν στο διάολο και το θηλασμό και τις υστερίες σας.
Πιστεύω στα πάντα ότι people have the power. 
Εδώ κολλάω λίγο.  Είναι πολύ πελαγωμένες οι μαμάδες, γαμώτο.  Είναι πολλοί οι ρόλοι στους οποίους πρέπει να ανταπεξέλθουν, χρειάζονται και αυτές λίγη καθοδήγηση.  Εδώ πρέπει το σύστημα να τις βοηθήσει.  Να υπάρχει μία κοινή θέση και στάση, να υπάρχει βοήθεια, στήριξη και κατανόηση, να προωθηθεί η μαγεία και η φυσικότητα του μητρικού θηλασμού με κάθε δυνατό τρόπο, και μετά να βγουν και αυτές οι άμοιρες να θηλάσουν και στο Golden Hall, και στο καφέ της γειτονιάς τους και στο εστιατόριο στην πλατεία.  Να γίνει και αυτή η εικόνα μέρος της καθημερινότητας μας, όπως το ερωτευμένο ζευγαράκι που φιλιέται με πάθος όπου γουστάρει.
Διάβασα κάτι πολύ ωραίο, εδώ.  Τραβηγμένο σε κάποιες φάσεις κατά τη γνώμη μου, αλλά πολύ τρυφερό και με μία φράση-κλειδί που μπορεί να περάσει απαρατήρητη : 'Οχι κυρίαρχη φροντίδα από άλλα πρόσωπα.  Θεωρώ πλέον ότι το αποκλειστικό δέσιμο της μαμάς με το παιδί στους πρώτους μήνες της ζωής του, κάνει τη διαφορά και στο θηλασμό.
Στο τέλος της ημέρας κυρίες μου, μας αρέσει ή όχι, είναι ολοφάνερο, είναι εκεί, και γι'αυτό φτιάχτηκαν/αμε.
Καλύτερα να το αποδεχτούμε χαλαρά και ας το συνδυάζουμε με bar hopping, one night stands και κατάμαυρη γραμμή eye liner.

(και τώρα #pestenamefate)

40 σχόλια:

 1. Yolna mou poso dikio exeis !! Mporo na po oti mesa stous 15 mines pou thilasa tin mikri otan katabena ellada idios stin arxi eprepe na sinithiso ta ilithia blemmata pou mou edinan mia kai ego tin thilaza pantou apo Golden hall mexri se estiatorio to bradu kai mou itan pantelos adiaforo ti nomizan oi alloi. Isa isa ithela na erthoun konta na mou poun tipota mono kai mono gia na tous apantso ; ) Elpizo to kalokairi na pigenoume na thilazoume mazi stis paralies . Polla filia apo Vienni

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιολίνα, για αυτό ακριβώς το attitude σε "διάλεξα" για την εκδήλωση... Πραγματικότητα, ευθύτητα χωρίς υπερβολές και υστερίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Yolina μήπως να δούλευες εθελοντικά σε κάποια ομάδα θηλασμού; Ξέρω μια πρώην συμμαθήτριά μου που το κάνει στο La Leche League (http://www.llli.org/greece.html)

  Είσαι ανυπέρβλητη, once more!
  keep inspiring...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιολίνα και πάλι να υπογραμίσω ότι είμαι μέλος του φαν κλαμπ και ότι "θελεις να τα φτιάξουμε?.."
  Λατρεύω το πόσο εύκολα και απλά απενεχοποιείς καθε μαμά, πόσο όμορφα μας παίρνεις απ' το χέρι και μας ξεκολλάς από σκέψεις και υστερίες... Έχουν βγει όλοι παγανιά να δημιουργήσουν το next top mama idol... ξεχνώντας όλα αυτά τα απλά, τα καθημερινά, τα μαγικά και μαζί τα δύσκολα, τα ψυχοβγαλτικά και τα ζόρικα νερά στα οποία μπαίνουμε και κολυμπάμε! Είσαι κούκλα και υπέροχη και μας εμπνέεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ακριβώς τα ίδια.

  Θήλασα τον πρώτο μου για 3+1/2 μήνες μιας και οι οδηγίες από παντού και κυρίως από τον παιδίατρο ήταν "δώσε συμπλήρωμα". Τι να κάνει και το μωρό, έκοψε το θηλασμό αφού το άλλο ήταν πιό εύκολο.

  Στον δεύτερο όμως είπα "θα θηλάσω ό,τι και να λέτε". Και ω, τι μυστήριο... τελικά είχα γάλα για να τραφεί το βρέφος αποκλειστικά και να γίνει παίδαρος μέσα σε έξι μήνες.
  (αλλά πέρασα μέρες που ήταν σκέτη φρίκη)

  Τώρα είναι 9 μηνών, ακόμα θηλάζει και οι γύρω μου και κυρίως ο παιδίατρος με ρωτάει κάθε φορά "πότε επιτέλους θα σταματήσεις το θηλασμό; κοντεύει ενός έτους".

  Δεν θέλουν να θηλάζουμε τα παιδιά μας, είναι πλέον επιβεβαιωμένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κάποτε είπα (στην τηλεόραση μάλιστα) ενώ θήλαζα την τριών μηνών κόρη μου: "ο θηλασμός είναι ωραίος, αλλά πρέπει πρώτα να μάθεις, μέχρι να μάθεις ζορίζεσαι". Και το δεύτερο μισό της φράσης μου το κόψανε. Έδειξαν μόνο το πρώτο. ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συμφωνώ απολύτως. Βάλε και την πλύση εγκεφάλου για το "δεν παίρνει βάρος το παιδί", "κλαίει συνέχεια" άρα.... δεν χορταίνει, δώστου συμπλήρωμα. Θέλει πολύ ζόρι, πολύ υποστήριξη από τον άνθρωπο που είναι δίπλα σου. Από την άλλη θέλει πολύ αραλίκι στον καναπέ χαζεύοντας τηλεόραση, λίγη εξάσκηση για το "βγάζω το βυζί και το συνδέω με το μωρό τόσο γρήγορα για να μη με πάρει μάτι ο διπλανός στην καφετέρια" και αγάπη, πολύ αγάπη και σιγουριά ότι αυτό που κάνεις είναι το σωστό, το φυσιολογικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ελα!!θελω και γω να τα φτιαξουμε,αλλα φοβαμαι τους ενδοιασμουσ του αντρα σου ,αλλα και του δικου μου!
  εμενα ξερεις τι μου αρεσει ,περα απο το γεγονος οτι δε βγαινεις να κανεις τη μανα γκουρου-εμπνευστρια-leader-φτιαχνω τυροπιτες καθε μερα και ολο χαμογελαω?οτι δε λες αρλουμπες χρυση μου.
  μιλας μονο για την παρτη σου, δε δινεις ακαιρες συμβουλες και ουτε προσπαθεις να το παιξεις τελεια για να γεμισω η γκαστρωμενη(8 μηνων ε?) με το 15 μηνων αεικινητο βρεφος τυψεις!

  γι αυτο και μονο θελω να πω ''μπραβο''!και ειναι και το μονο blog που κανω σχολιο,εκτος της ''κωλογριας''

  ευγε λοιπον,και αν ο μικρος σου θελει καμια νυφη,εγω ειμαι εδω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μόλις διάβασα την ιστορία της ζωής μου! :)
  Ακριβως ίδια βιώματα, η ίδια ιστορία....
  Μόνο που δεν έχω ακόμη δεύτερο παιδάκι. Αλλά έχω την ίδια διάθεση.
  Ότι πιο σωστό έχω διαβάσει για τον θηλασμό στο ίντερνετ!
  Έχω βαρεθεί και γω τις τέλειες μαμαδοχίπισες...
  Ένιωθα φρικιό για ένα διάστημα.
  Έκλαιγα ατελείωτες ώρες γιατί δε έπιανε στήθος το μωρό...

  Τι να λέω... μπορω να γράφω για ώρες.

  Ένα έχω να πω όμως.Σ' ευχαριστώ.
  Αυτό που έγραψες με άγγιξε απίστευτα!

  Α θέλω και γω να τα φτιάξουμε! χαχαχα

  Τέλος, δεν ξερω αν εχεις δει τη κορη της Μαριας(Κρανια) αλλα ειναι μια θεα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. http://naf-endlessdreams.blogspot.com/2009/08/blog-post.html

  Το διαβάζω ξανά και συγκινούμαι και γελάω μαζί. Τα καταφέραμε και θηλάσαμε ενα χρόνο περίπου. Και η Μελίνα να φανταστείς ακόμη και τώρα που κοντέυει 2 και τρώει τα πάντα είναι με το ζόρι 10 κιλά! Χαίρομαι που πλέν περισσότερες μαμάδες δεν αποφασίζουν απλά να θηλάσουν παρά τις αντίξοες συνθήκες, αλλα δημιουργούν πλέον δική τους άποψη και πάψανε να είναι "πρόβατα". Σιγά σιγά θα βρούμε το τέλος του τούνελ πιστεύω.
  Όντως ο θηλασμός είναι μεγάλο ζόρι. Εγώ απο πλευράς μωρού ήμουν σε καλύτερη φάση απο πολλές μαμάδες (δεν πονούσα, ξύπναγε νορμάλ ώρες κτλ) αλλα πέρασα μεγάαλο ψυχολογικο ζόρι. same shit.
  Συνέχισε έτσι και πιστεψέ με: ΘΑ ΓΙΝΕΙ πιο εύκολο κ πιο όμορφο!αλήθεια...

  xxx
  Naf (aka Peekaboo!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. με κάλυψες απόλυτα! και για τις χιπομάνες και για τα αϊλάινερ! το έχω πει κι εγώ, γιαυτό μας έδωσε ο Θεός βυζιά, όλα τα υπόλοιπα είναι perks! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Και εγώ ομοιοπαθούσα. Και στα δύο παιδιά. Πόσο δίκιο έχεις! Πόσο πολύ κουράστηκα και πόσο εύκολα τα παράτησα όταν πλέον δεν άντεχα άλλο, λόγω παραπληροφόρησης. Βλέπεις εγώ ανακάλυψα το ιντερνετ πολύ μετά τις γέννες μου, κι όταν ήταν πλέον αργά. Παρόλα αυτά είχα "θησαυρούς" στο σπίτι και απλά δεν το ήξερα. Για αυτό τώρα προσπαθώ να τα μοιραστώ μαζί σας. Τουλάχιστον ας βοηθηθούν κάποιες άλλες μαμάδες.
  Μακάρι να το είχα ψάξει περισσότερο τότε.
  Καλή συνέχεια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλά μαζί γραφαμε τα ποστ?

  http://biberologio.blogspot.com/2011/04/blog-post_03.html

  Κι εγώ αυτό νόμιζα στην αρχή, ότι θα κρατάει κανα 10λεπτο και θα χορταίνει για κανα τριωρο.

  Εγώ πρώτο παιδί, θηλάζω αποκλειστικά, είμαστε 4,5 μηνών κι έχουν πέσει όλοι να με φάνε να σταματήσω γιατί θα προσκολληθεί και με αγχώνουν ότι μετά δε θα θέλει να το κοψει με τίποτα και ότι θα έχω πρόβλημα και αλλα τέτοια, μου είπαν μάλιστα οτι ενδέχεται να κάνω και κακό στον οργανισμό μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Λοιπόν, ο μικρός κοιμάται δίπλα μου, γράφω με προσοχή και διάβασα με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή για να μην τον ξυπνήσω από τα γέλια που έκανα!!! Ε, ναι λοιπόν!!! Δεν είναι όλα εύκολα, και ναι, μας βγήκε το λάδι σε μερικές μάνες να θηλάσουμε!!!
  RESPECT λοιπόν !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Yolina proskunw! Opws ola ta pragmata kai o 8hlasmos thelei tropo kai mexri na ma8ei kaneis auton ton tropo, ponaei, klaiei, apogohteutetai, tsadizetai. Big Respect, eilikrina. Ta eipes tsekourata.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πέστα χρυσόστομη! Γιατί πολύ χρυσόσκονη είχε πέσει κι είχα αρχίσει να αμφιβάλλω για το ίδιο μου το βίωμα. Οχι στην "ωραιοποίηση" της μητρότητας, ας πούμε τα πράγματα με τ΄όνομά τους!

  Κι άλλα τέτοια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Καλα τα λετε και συμφωνω, αλλα δοκιμασατε να πειτε σε εγκυμονουσα πρωτομανα οτι ο θηλασμος μπορει να ειναι δυσκολος, οτι θελει σωστη καθοδηγηση και πρεπει να προετοιμαστουνε? Να δειτε το απορημενο/ενοχλημενο βλεμμα ¨τι θελει τωρα αυτη και μου τα ζαλιζει? Αφου εχω τη μαμα μου/πεθερα μου/κουνιαδα μου/γειτονισσα που τα ξερει ολα και σιγα τα αυγα πια Ποσο δυσκολο να ναι?". Να τους λες οτι καλο ειναι να παρακολουθησουν σχετικα σεμιναρια σε δημοσιο νοσοκομειο και να σου λενε κατι για ιασω η καταστηματα ΗΡΑ?

  Επειδη δυσκολευτηκα πολυ στο θηλασμο του πρωτου, οποια φιλη εμενε εγκυος την προετοιμαζα με τις δυσκολιες που θα μπορουσε να αντιμετωπισει, με ολα τα πιθανα σεναρια, και πως τυχαινε βρε παιδι μου σε αυτες ολα να ειναι ευκολα και ειδυλλιακα και μετα να με βλεπουν σαν την τρελη παρανοικη τρομοκρατισσα που προσπαθει να τις αποπροσανατολισει?

  Ειναι λεπτο σημειο το τι ακριβως θα πεις στην αλλη, ενιοτε μπορει να τρομοκρατηθει εξαρχης και να μη το παλεψει μετα......νομιζω ειναι καλυτερο αρχικα να εστιαζεις στα καλα του θηλασμου και να ενημερωνεις σφαιρικα για τις δυσκολιες. Η μητροτητα ειναι δυσκολη και κοπο (και τροπο)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. respect!!!
  αυτό ακριβώς έπαθα κι εγώ. με είχαν πείσει οτι είναι μια εύκολη διαδικασία που γίνεται φυσικά και χωρίς κόπο ή γνώσεις. και όταν τα βρήκα σκούρα πίστεψα οτι εγώ δεν μπορώ να το κάνω.
  το ανακάλυψα το κείμενο από το γαϊτανάκι και χαίρομαι που κι υπάρχουν κι αυτές οι φωνές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. μάλιστα. με τόσες νέες μαμάδες λοιπόν, που το γουστάρουν, θέλουν να προσπαθήσουν και πασχίζουν να ενημερωθούν μόνες τους, δεν καταλαβαίνω γιατί όλη η Ελλάδα δεν είναι έξω να θηλάζει με ένα μωρό στην αγκαλιά. spread the word, με ειλικρίνεια όμως. είμαστε πολλές ;-)

  ευχαριστώ για όλα τα σχόλια. είστε (μικρές)θεές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ετσι όπως τα λες είναι! Μεγαλο μανίκι! Τον πρώτο μήνα θηλασμού αναρωτιώμουν "γιατί δεν μου είπε κανείς ότι είναι ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ".
  Θέλει πολύ χρόνο και μεγάλη αυτοπεποιθηση. Ασε αυτή η πίεση ότι το παιδί πεινάει. Εμένα πάντως με έσωσαν οι βόλτες. Το παιδί στο μάρσιπο, βόλτα και θηλασμός. Στον Εθνικό Κήπο είμαστε πολλές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. μια φίλη μου έστειλε την ανάρτησή σας, γράφω για να πω απλώς ότι δεν είστε μόνη στον αγώνα για ... το αυτονόητο. πριν από 3,5 χρόνια που είχα εγώ το ίδιο πρόβλημα, στο ιντερνετ υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία. ευτυχώς βρηκα μια ομάδα του συνδέσμου θηλασμού ελλάδας που με βοήθησαν να θηλάσω αποκλειστικά την κόρη μου. την εμπειρία μου την έχω καταγράψει σ' ένα βιβλίο, "το πρωτόγαλα",
  www.to-protogala.blogspot.com
  ευτυχώς σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο για μια μητέρα να βοηθηθεί να θηλάσει το παιδί της και ν' απεξαρτηθεί από τα υποκατάστατα.
  αρκεί να θέλει...
  φιλικά,
  κατερίνα χρυσανθοπούλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. εγώ θήλασα αποκλειστικά ένα χρόνο, και ήταν ότι πιο εύκολο. Το μυστικό της "επιτυχίας" ήταν η επιλογή της μαίας ή οποία ήταν δοσμένη στη μάνα και στο παιδί, υπερ του θυλασμού αλλά και απενεχοποιητική απέναντι στη μάνα. Μου πρόσφερε το σωστό πρώτο βήμα: μόλις το παιδί βγήκε από τη κοιλιά το βαλε στο στήθος. Μετά, που παρουσιάτηκε μια μικρή δυσκολία, μου είπε¨Φαντάσου ότι είσαι μόνη σου στην έρημο. Κάνε ότι σου λέει το ένστικτο, μη ζητάς βοήθεια και θα βρεις το τρόπο." Τα τελευταία 8 χρόνια ακολουθώ τη συμβουλή αυτή και μου έχει βγει πάντα σε καλό. Χαλαρώστε, έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αποδεχτείτε ότι θα κάνετε λάθη, ούτως ή άλλως τα παιδιά δεν είναι ούτε αυτά τέλεια, χρειάζονται ατελείς γονείς, χαρείτε τις λίγες ωραίες στιγμές του να είσαι γονιός, και καλή δύναμη για τις πολλές δύσκολες και άσχημες.
  :-)
  Α, και να μη θηλάσει κανείς, δε χάλασε ο κόσμος, παρατηρώ ότι παιδιά που θηλάσαν και παιδιά που δε θηλάσαν είναι εξίσου χαρούμενα και ισορροπημένα. ή όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Προσυπογραφω απολυτα.Ο θηλασμος δεν ειναι απλα δυσκολος ειναι μεγααααλο μανικι.Εγω καταφερα να θηλασω 3 μηνες με καντιντιαση στο μαστο πραγμα που σημαινει τρελους πονους σα μαχαιριες κατα το θηλασμο αλλα και κατα τη διαρκεια της ημερας.Μεχρι να βρω τι εχω κοντεψα να τρελαθω και ειχα γινει ρακος.Τωρα ξερω τι εχω και ψαχνω να βρω θεραπεια.Δε θα δωσω πλαστικο γαλα, αλλα ουτε μια στιγμη δεν ενιωσα ανετα θαλαζοντας.Ειναι οτι πιο δυσκολο εχω ζησει ως τωρα στη ζωη μου ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Στην πρώτη μου κόρη ταλαιπωρήθηκα πολύ με σχίσιμο θηλών, πόνο, αίμα, αλλά όταν στους 3 μήνες θήλαζε 10 λεπτά και χόρταινε για 3 ώρες, όλα ήταν τέλεια!Μέχρι να φτάσω όμως εκεί, πέρασαν 3 μήνες που έκλαιγα συνέχεια, κάθε βράδυ αναρωτιόμουν αν πεινάει και ευτυχώς που τις νύχτες δεν ξυπνούσε-ήμουν πολύ τυχερή σε αυτό το κομμάτι, κοιμόταν 7ωρα από την αρχή. Το ήθελα πολύ όμως και το πάλεψα και όσο εγωιστικό και αν ακούγεται, όταν μετά από αυτή την εμπειρία με ρωτούσαν φίλες και γνωστές γαι το θηλασμό, το πρώτο που έλεγα ήταν (και είναι):θέλει πείσμα και φοβερή επιμονή, θέληση και υπομονή, τα έχεις;Γιατί είναι ζόρικα και στην αρχή πολύ δύσκολα-ειδικά αν κάτσεις και ακούσεις τι λέγεται γύρω σου.

  Βέβαια, μετά τους 3 μήνες και στη δεύτερη κόρη-που τα πράγματα ήταν τελείως αλλιώς-θήλαζα και θηλάζω όπου βρεθώ, οπότε αν κάποιος με βλέπει, σίγουρα θα σκέφτεται τι απλό που το κάνω και φαίνεται. Για να φτάσω όμως να το κάνω αυτό, ζορίστηκα πολύ, ΠΑΡΑ πολύ. Μόνο που σε εκείνη τη φάση ήθελα να είμαι κλεισμένη, εγώ και ο πόνος μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Το κείμενό σου είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει διότι έχει στοχεύσει ΑΚΡΙΒΩΣ σε όσα πραγματικά συμβαίνουν σε μια βαθιά ηθικοπλαστική-υποκριτική χώρα όπως η δική μας με ένα μοντέλο μαμάς ξεχασμένο στο 1950. Η δε παιδίατρος του Λητώ-αν μιλάμε για την ίδια-εντελώς ζώον, οι δε μαίες ευγενέστατες αλλά άσχετες, η κάθε μια βάραγε το δικό της ντέφι. Όταν μάλιστα μάτωσαν οι θηλές μου, τα καρότα μου είπαν να βάλω οινόπνευμα με αποτέλεσμα τα βυζιά μου να σπινθηρίζουν σαν το σουτιέν της Lady Gaga!Καλό Πάσχα και θα σε διαβάζω (σαν απειλή δεν ακούστηκε αυτό;).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Μα τι ωραία που τα είπες!!!!
  Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ήμουν αποφασισμένη ότι θα θηλάσω ότι και αν γίνει... και ναι τα κατάφερα! Ενημερώθηκα μόνο από το ίντερνετ... τους παιδίατρους, τις μαίες, τους συγγενείς με συμβουλές τύπου "δώσε του συμπλήρωμα", απλά δεν τους άκουγα!!!
  Πέρασα πολύ ζόρικα στην αρχή, αλλά κάθε μέρα που έπεφτα για ύπνο έλεγα - "αύριο θα είναι πολύ καλύτερα!" και όντως η θετική σκέψη με βοήθησε πάρα πολύ να ξεπεράσω την δύσκολη περίοδο.
  Ο γιος μου τώρα είναι 25 μηνών και ακόμα θηλάζει, παρόλο που είμαι έγκυος 31 εβδ και περιμένω δίδυμα, τα οποία εννοείται ότι θα τα θηλάσω αποκλειστικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Κι εμένα μου αρέσει πολύ το κείμενό σου! Θα έλεγα ότι θέλει πολλή υπομονή, αλλά και, επιμονή ο θηλασμός. Είναι ό,τι πιο υγιεινό και σε κάνει να νιώθεις πιο γυναίκα. Ακριβώς όπως λες,είμαστε φτιαγμένες γι αυτό. Υπάρχουν ωραιότατες μπλούζες θηλασμού και όχι μόνο που επιτρέπουν έναν διακριτικό θηλασμό παντού. Σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Γιατί δυστυχώς ταμπού υπάρχουν και στον ευρύτερο οικογενειακό χώρο, και είναι άσχημο να απομονώνεται η θηλάζουσα από τη συντροφιά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Τα γράφεις σχετικά καλά με μία σημαντική ένσταση. Με ευκολία και χωρίς δεύτερη σκέψη προτείνεις να δοθεί και λίγο ξένο γάλα τις πρώτες ημέρες για βοήθεια της μητέρας...ναι θέλει βοήθεια η μητέρα αλλά όχι αυτή. Η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού μπορεί να ενεργοποιηθεί και 1 μπουκάλι ξένο. Επίσης το μωρό μπορεί να οδηγηθεί σε σύγχυση θηλών με ένα-δύο μπουκάλια και να μην καταφέρει ποτέ να θηλάσει αν δεν βρεθεί κάποιος γνώστης του θηλασμού να κατατοπίσει την μητέρα. Αν το σενάριο της αλλεργίας σας φαίνεται τραβηγμένο θέλω να σας πω ότι δυστυχώς είναι περισσότερο σύνηθες από ότι αντιλαμβάνεστε και μάλιστα οι περισσότερες μανούλες δεν αποδίδουν καν τα προβλήματα του μωρού τους σε αλλεργία. Σας παραθέτω μερικά...πηγή La leche league international Πιθανά συμπτώματα αλλεργιών

  Συνήθως, μια αλλεργική αντίδραση αφορά περισσότερο από ένα συστήματα του οργανισμού. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι και τα πιο συνηθισμένα.

  Γαστρεντερικό σύστημα: Εμετός, Διάρροια, Αίμα στις κενώσεις, Κολικός, Κράμπες, Δυσκοιλιότητα, Αέρια, Δυσαπορρόφηση (με αποτέλεσμα φτωχή αύξηση βάρους), Κολίτιδα, Εντεροπάθεια με απώλεια πρωτεϊνών και σιδήρου.

  Δέρμα: Έκζεμα, Δερματίτιδα, Κνίδωση, Εξάνθημα, Ερεθισμένος πωπός, Ερεθισμός γύρω από τον πρωκτό, Φαγούρα, Κοκκινισμένα μάγουλα, Υπερβολική ωχρότητα.

  Κεντρικό νευρικό σύστημα: Ευερεθιστότητα, Γκρίνια, Αϋπνία, Ελαφρύς ύπνος, Συνεχής ανησυχία, Παρατεταμένη υπνηλία.

  Αναπνευστικό σύστημα: Συνάχι, Φτάρνισμα, Βήχας, Ρόγχος, Άσθμα, Ερεθισμένη μύτη που προκαλεί φαγούρα, Πνευμονικές διαταραχές, Βρογχίτιδα, Πνευμονική συμφόρηση, Επαναλαμβανόμενη αιμορραγία της μύτης, Στοματική αναπνοή, Συριγμός.

  Μάτια: Πρησμένα βλέφαρα, Ερεθισμένα μάτια, Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια , Συνεχώς δακρυσμένα μάτια, Ζελατινοειδές υγρό στα μάτια.

  Άλλα συμπτώματα: Ωτίτιδες, Λόξυγγας, Φτωχή αύξηση βάρους, Υπερβολικό σαλιάρισμα, Υπερβολική εφίδρωση, Πόνος στα πόδια και σε άλλους μυς, Περιορισμένο εύρος προσοχής, Φτωχή σχολική επίδοση, Κατάθλιψη, Κηλίδες στη γλώσσα, Αδυναμία ενός μωρού να έχει μια κανονική αύξηση βάρους, Πρήξιμο σε χείλη, γλώσσα, λαιμό, Σοβαρά επικίνδυνη μείωση της πίεση, Νεογνική θρομβοπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα).
  Natasa fil

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. γεια σου , με λένε Μινα και ειμαι καλά..εχω τον θηλυκό Μπάμπη τον σουγιά και ειναι 3 ετων..Θηλασε 2,5 χρονια αποκλειστικα ...Ουτε εγω δεν καταλαβα πως!

  Τα περιγράφεις πολύ γλυκά σε σχεση με αυτο που είναι στην αρχη! Τι να θυμηθω απο το μαιευτηριο που σε εχουν χεσμενη αν πεις για θηλασμό..εφυγα με 39 πυρετο γιατι οι μουλάρες , τα μαρούλια , οταν κατεβηκε το γάλα αντι να μου πουν να βαλω το μωρο στο στηθος , μου ελεγαν να μην γκρινιαζω και να κάνω μάλαξη μόνη μου(!!!!!!!). Τι τις πλήρωσα 7 χιλιαρικα τις γουρδάνες για το υπέροχο service στο μονοκλινο ...δεν τα ετρωγα κουρκουμπίνια να μου μεινει και η γλύκα? Ο καλος μου πάλι απο την χαρα του που κάθε μερα τους εφερνε πίτσες , γλυκά , τυρόπιτα το πρωι και χυμούλη φρέσκο...κουκου τελείως..

  Ασε το ύφος τους ...που ρωτας κάτι και απαντουν λες και ρωτησε ο χαζος του χωριου! Λες και εχεις γεννησει 138 φορες ακομα και ξερεις τι να κάνεις! Λες και το μωρο βγηκε με το manual στο χερι και θα ανατρεξεις στις οδηγιες χρησης..Να θυμηθω μετά στο σπίτι που κυκλοφορείς σαν την βιασμένη...Αναμαλλιασμένη , με το βυζι εξω σε ετοιμοτητα, το βλέμα απλανές απο την νύστα, τις θηλές ματωμένες , στο ένα ποδι κάλτσα ενω στο άλλο σαγιονάρα , στο ένα χερι το μωρο και στο άλλο την λανολίνη(στο ενα χερι τι τιμονι στο αλλο χερι το μπουκαλι , που λεει και το τραγουδι)...

  Ωραια πράγματα ρε παιδι μου!!Και την κάθε χαζεμένη να σου λέει οτι πια θηλάζουν μόνο οι γύφτισες...Τι λες μαρη τσιπούρα?????...παιδι μου (και βυζι μου)ειναι και κανω οτι θελω! Θελω να ειμαι η χαρα του μπανιστιρτζη , τι ζόρι τραβάς ? Το σεντονακι ή την πασμινα μου τα βαζω και δεν βλέπεις τίποτα..

  Και να κλείσω το σεντονι μου με την φραση του παιδιάτρου μας "οταν φτασεις στο αμην και πεις ΔΕΝ ΘΗΛΑΖΩ ΑΛΛΟ, κάνε ακομα ένα τελευταιο θηλασμό" .
  Υπομονη κοριτσια..την πρωτη φορα που θα σας πάρει αγκαλια και θα πει "σ'αγαπωωωω" , θα τα εχετε ξεχασει όλα..

  απο σημερα εισαι στα ιστολογια που παρακολουθω...
  Mina απο www.lifeanddecoration.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. χρήσιμες πληροφορίες για μας που είμαστε εκτός χορού..... πάντως οι πιο πολλές μαμάδες, ακόμα και αυτές που δυσκολεύτηκαν/δυσκολεύονται (και το βλέπεις) δεν τα λένε ποτέ έτσι.... όλα ωραία και ρόδινα, ροζ και γαλάζια, "αντε και στα δικά σου" κλπ κλπ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. χαχα Μινα εχω λιωσει στο γελιο με τις περιγραφες σου..

  Η γυναικα μου θηλαζει ακομα τον 13 μηνων γιο μας και ειναι παρα πολυ δυσκολο οντως αλλα επιμενουμε. Ολα τα λεφτα ειναι το υφος του μικρου οταν βλεπει στηθος. Ειναι στα προθυρα του εγκεφαλικου καθε φορα!!! χαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Κορίτσια, οι μαγιές μπύρας και οι μπύρες χωρίς αλκοόλ και οι σούπες και τα ζεστά νερά και τόοοοοοοσα άλλα βοηθάνε αλήθεια ή και αυτά είναι μύθος ? είμαστε ομοιοπαθούσες πάντως, στα 2 παιδιά με καταφέρανε ελπίζω στο τελευταίο (3ο) να μην τους περάσει........
  καλό κουράγιο σε όλες σας ! καλά που υπάρχεται και εσείς να μας εμψυχώνεται τις υπόλοιπες αλλά κυριότερα...... να μας ανοίγεται τα μάτια !
  ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Κοίτα να δεις τώρα. Την ανάρτησή σου έπρεπε να την έχω διαβάσει ένα μήνα πριν. Ενα μήνα πριν με πιάσουν οι πόνοι και μπω στο Ρέα να γεννήσω. Γιατί είχα πει πως πριν γεννήσω δεν θέλω να διαβάσω τίποτα, ούτε για θηλασμούς, ούτε για γέννες, για να μην φρικάρω. Κι ήρθε στις 11 Δεκεμβρίου η μικρή μου και ξεκίνησα από την πρώτη μέρα να προσπαθώ να θηλάσω. Κι απέτυχα παταγωδώς κι είχα τις μαίες πάνω από το κεφάλι μου να με βομβαρδίζουν με περιπαικτικά σχόλια και να κλαίω και να φρικάρω ότι το παιδί μου δεν τρώει κι όλο κοιμάται. Αλλά επέμεινα γιατί είμαι στραβόξυλο και δεν παίρνω από λόγια. Και γύρισα στο σπίτι και πέθανα από τον πόνο και μάτωσα και κάθε φορά που την έβαζα στο στήθος μου κλωτσούσα από τον πόνο την ντουλάπα τόσο δυνατά που πάλι καλά δεν έσπασα ούτε την ντουλάπα ούτε το πόδι μου. Και το τι λανολίνες και επιθέματα έβαλα, τι μασάζ έκανα, τι θηλές σιλικόνης δεν λέγεται. Κι ακόμα επιμένω κι ας θυμάμαι πως έκλαιγα γοερά κάθε φορά που θήλαζε κι έλεγα θα την βάλω στο μπιμπερόν και μετά γέμιζα με τύψεις ότι κάνω κακό στο παιδί μου. Γιατί κανένας δεν μου είχε πει πως πονάει σαν διάολος. Και με πολύ υποστήριξη από τον σύζυγο επιμένω ακόμα :) Και btw, μόνο σε μένα φαίνεται πως όλες αυτές οι "παθιασμένες με τον θηλασμό-αν δεν έχεις θηλάσει δεν είσαι μάνα" ανήκουν σε κάποια αίρεση; Δηλαδή jesus εσείς δεν πονέσατε καθόλου στην αρχή; Σας ήρθαν όλα τόσο βολικά κι εύκολα; Επιτέλους, ας υπάρξει σωστή ενημέρωση από γιατρούς και μαίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. τα πράγματα στην αρχή ηταν πολυ δύσκολα και για μένα γιατι γέννησα πρόωρα και κανεις δεν με ενημέρωσε ότι το γαλα σε αυτές τις περιπτώσεις αργεί να κατέβει, σε σχέση με το φυσιολογικό. Επίσης η παιδίατρος στο νοσοκομείο με "συμβούλεψε" να δώσω συμπλήρωμα γιατι το μωρο έπρεπε να πάρει βαρος! Δηλ. Απο που και ως που στη φύση ενα νεογέννητο θα μπορούσε να τρώει τόσα πολλα ml γάλακτος;! Οι μαίες πάλι καλα ηταν υποστηρικτικές.
  Οπότε πήγα σπιτι και ενώ για 2 εβδομαδες έδινα λίγο συμπλήρωμα, διάβασα κάπου ότι ο θηλασμός εδραιώνεται τις πρώτες 20 μέρες ζωής του μωρου και πανικοβλήθηκα γιατι σκέφτηκα it's now or never!! Άρχισα μ´ονο να θηλάζω το μωρο και ενώ δεν ήξερε τι να κ´ανει αρχικά και δεν έτρωγε σιγά σιγά με πολυ κλάμα και σύγχυση απο μένα αρχικά, εν τελεί τα κατάφερε και έτσι θήλασε αποκλειστικά σχεδόν 7 μήνες! Ειναι πολυ δύσκολο αρχικά αλλα πιστεύω πως το πιο σημαντικό ειναι να αισθάνεσαι σιγουριά και αυτοπεποιθηςη ναι θα τα καταφέρω και να μην ακούς κανέναν!!!παρεμπιπτοντως εγω πήγαινα συνέχεια golden hall γιατι με βόλευε που είχε baby room και το τάιζα εκεί! Δεν θα έπρεπε να ισχύει ότι η κάθε μαμά εχει το γαλα που χρειάζεται το παιδάκι της; Γιατι να πρεπει να μπουκώνουν τα μωρα με άπειρα ml σε μπιμπερό απο τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του; Ούτως η αλλιώς τα σχεδιαγράμματα ανάπτυξης των μωρών βασίζονται κυρίως σε αυτά που τρώνε σκόνη και όχι σε αυτά που θηλάζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Κοριτσια εγω γεννησα το πρωτο μου παιδακι στην πατρα ημουν απολυτα αποφασισμενη να θηλασω ειχα διαβασει, ειχα ενημερωθει για τα παντα κ ημουν ετοιμη ! 1. μολις γεννηθηκε ο μικρος 2500 κιλακια με φυσιολογικο τοκετο δεν μου τον εβαλαν στην αγκαλια .2 ερχονταν την πρωτη μερα καθε 2 ωρες με γαλα να τον ταισουν κ ελεγα θελω να τον θηλασω κ ερχονταν 20 λεπτα πριν το φαγητο του να μου λενε βαλτον 10 λεπτα στο καθε στηθος να θηλασει κ αν ηθελε κ εκλαιγε συμπληρωμα ! την δευτερη μερα ειπα δεν θελω γαλα εχω εγω κ τον εβαζα ολη την ωρα , αυτες επιμενανε οχι νωριτερα απο 2 ωρες !! κ εφερναν γαλα να το ταισουμε κ εγω το πεταγα ! ετρωγε μια χαρα απο μενα το παιδακι μου κ ηταν υπεροχο συναισθημα να το ταιζω εγω . βεβαια με στηριξε πολυ κ ο αντρας μου !!! φευγοντας απο το μαιευτηριο η παιδιατρος στις οδηγιες εγραψε συμπληρωμα 30 γραμμαρια μετα απο καθε θηλασμο !! χα χα χα μου δωσανε κ γαλα να εχω σπιτι σιγουρα !!! εγω παντως θηλασα αποκλειστικα τωρα κλεισαμε τον 4 μηνα κ παμε για οσο θελει ο μικρος !!! ειναι απογοητευτικο που δεν στηριζουν τον θηλασμο ενω ειναι οτι καλυτερο για το παιδι μας !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Άψογη.δεν έχω λόγια.ομως κατά την δική μου άποψη τον θηλασμό τον έχουν κάνει όλοι οι άλλοι να φαινεται κάτι ακατόρθωτο.ειναι το πιο φυσιολογικό πραγμα για μια μητέρα.οι μανάδες μας κ οι γιαγιάδες δηλαδή πως τα κατάφερναν(?)..με δυσκολίες πραγματικές και σε καιρούς που προσπαθούσαν να επιβιωσουν.έχω μια κορούλα 4 μηνων.την θηλαζω αποκλειστικά.ημουν αποφασισμενη να θηλασω όσες δυσκολίες κ αν αντιμμετωπιζα. Αγαπηστε τα παιδάκια σας χαριστε τα την ζωή σας και το δικό τους χαμόγελοθα σας συντροφεύει για μια ζωή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. αχ βρε παιδια κι εγω στη αρχη τρελαθηκα καθε μια ωρα θηλασμο,τωρα ειναι 2 μηνων και ζηταει καθε 2 με 3 ωρες γαλατακι,θηλαζει 15 λεπτα το πολυ γρηγορο ρυθμο και χορταινει,το προβλημα ειναι η δεξια θηλη πυ σκιστικε κα ιποναει αφορητα εχει βγαλει και ενα μαυεο στιγμα σαν αιματωμα σημειωτεο οτι θηλαζω με ψαυδιθηλη γιατι δεν εχω θηλη με τιποτα,ασε που οσες φορες προσπαθησαμε ψωρισ τη ψευδιθηλη διαμαρτυρεται κλαει και δε μαζεθεται,εχω παραπονο γιατι ολοι μιλανε για θηλασμο και σε κανενα μαιευτηρι οστη κυπρο και ελλαδα δεν σε καθοδηγουν ουτε σε βοηθουν,πολυ λυπηρο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Απο τοτε που βρεθηκα στην ιστοσελισα διαβαζω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ οχι μονο το αρθρο αλλα και ολα τα σχολια για μην νιωθω μονη απο τη μια και τρελη απο την αλλη για αυτα που ζω με τον θηλασμο καιτο πως αντιμετωπιζομαι απο τους γυρω μου.Ο μπομπιρακος μου ειναι 3,5 μηνων και τον θηλαζω αποκλειστηκα υπο συνθηκες δυσκολες και εχοντας ξεπερασει τα ορια μου απειρες φορες.πονος, μοναξια,κλεισουρα,απομονωση,απογνωση ειναι τα συναισθηματα που με συντροφευουν ομως οι καλες στιγμες με τον μπεμπη μου δινουν κουραγιο να συνεχισω.Βλεπεις, ο σκοπος ειναι ανωτερος.Σας ευχαριστω ολες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Συγχαρητήρια σε όλες τις μανούλες (και στις μελλοντικές..) θηλάζω αποκλειστικά των 3 μηνών γιο μου και πραγματικά δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση απ´το να βλέπεις το παιδί σου να συνεχίζει να μεγαλώνει μέσα από σένα...ίσως να μην τα είχα καταφέρει χωρίς την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη από τις μαίες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.. Ναι η γέννα είναι μια εμπειρία που σου μένει αξέχαστη.. Επώδυνη ή ανώδυνη,ευχάριστη ή δυσάρεστη όμως η υποστήριξη που πρέπει να δέχεσαι στην πορεία είναι αυτή που κάνει το θηλασμό αυτό που είναι.. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ..Δεν είσαι λιγότερο μάνα αν δε καταφέρεις να θηλάσεις..συνεχίστε τις όμορφες ιστορίες σας για να δίνετε κουράγιο σε όλες μας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή