13.4.11

Ιστορίες από πολύ παλιά

Καταρχήν να πούμε κάποιες αλήθειες για μένα ξεκινώντας με το ότι είμαι παιδί της πόλης. 
Δεν μου αρέσουν ούτε τα χωριάτικα, ούτε τα "μεταξύ μας".  Δεν εκτίμησα ποτέ τη μυρωδιά του ζυμωτού ψωμιού από τη γιαγιά μου, ούτε την ορεινή, αρκαδική θέα του σπιτιού μας στο χωριό.
Η μαμά μου, ακόμα και τώρα, προσπαθεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου για τις ονομασίες των δέντρων και την ομορφιά των διαδρομών στη φύση, αλλά μάλλον μάταια και ο μπαμπάς μου κάνει πάρτυ αν επισκεφθώ το αμπέλι του μια φορά το χρόνο.  Καλά βέβαια τώρα πια όλα αυτά έχουν λίγο αλλάξει, όπως ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ, λόγω παιδιών - ο μπαμπάς μου παίρνει την εκδίκησή του μέσω του εγγονού του, που τρελαίνεται για το κλάδεμα, τον ήχο από τις κίσσες, τα αγριολούλουδα και την γνωριμία με κάθε γραφικό συγχωριανό που σουλατσάρει στην πλατεία. 
Κάποτε δε η κατάσταση μου ήταν τόσο extreme, που όταν πήγα να σπουδάσω στην Αγγλία σε μία υπέροχη, παραθαλάσσια πόλη 165.000 κατοίκων, τις πρώτες μέρες με είχε πιάσει κατάθλιψη και έβριζα την τότε κολλητή μου που με είχε παρασύρει μαζί της σε αυτό το... χωριό.  Καλά, πέρασα συγκλονιστικά εννοείται, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη ανάρτηση.  Ή μάλλον... για άλλο blog ;-)
Επίσης, βίωνα με μία κάποια αδιαφορία και όλες αυτές τις διηγήσεις σχετικά με το τί και πώς γινόντουσαν παλιά τα διάφορα, τις παραδόσεις και τις συνήθειες του τότε και τα σεντόνια με δαντέλα της προγιαγιάς που μύριζαν κλεισούρα.  'Ολα αυτά βέβαια είναι και χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νεαρού της ηλικίας.  Έτσι μοντέρνα το έπαιζε και η μάνα μου μικρή (έβαφε τούφα μαλλιού Παναγιωταρέα ίδιο χρώμα με το outfit που θα φορούσε) και τώρα θέλει να πηγαίνει στο χωριό να πίνουν με τον μπαμπά μου λεμονάδα στο σταθμό του τρένου που πνίγεται από τα πλατάνια.
Προχθές λοιπόν συζητούσα με την πρώην μοντέρνα μάνα μου, περί θηλασμού, με αφορμή το προηγούμενο ποστ.  Να σημειώσω εδώ ότι οι γονείς μου δε διαβάζουν το μπλογκ μου. Κουλό ε?
Μου διηγήθηκε λοιπόν τί έκαναν οι μαμάδες τότε, μαζί με όλα τα άλλα που έκαναν μέσα στο απίστευτα σκληρό, υπερφορτωμένο και κουραστικό 24ωρο τους που σκορπιζόταν ανάμεσα σε πέντε παιδιά, οικιακές δουλειές και αγροτικές εργασίες παντός καιρού, δια στόματος της πεθεράς της.
Τα σπίτια στο χωριό είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, αγκαλιάζουν τον κάμπο και κοιτούν το βουνό και τις ράγες του τρένου που κάποτε έκανε συχνά δρομολόγια.
Όλοι οι κάτοικοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, δούλευαν σε αυτό τον κάμπο.  Η γιαγιά μου άφηνε τα έξι παιδιά της το πρωί, με τα μεγαλύτερα να φροντίζουν τα μικρότερα με υπευθυνότητα και έτρεχε έξω, στα δύσκολα, με το μυαλό καρφωμένο στο σπίτι.  Με τόσα παιδιά, πάντα κάποιο θα σου απασχολεί το μυαλό για κάποιο λόγο.
Μέχρις ότου στο πιο ψηλό σημείο του σπιτιού υψωνόταν ένα ξύλινο κοντάρι με δεμένο πάνω του ένα κατακόκκινο πανί.  Αν δεν το έβλεπε εκείνη ακριβώς την ώρα η γιαγιά μου, όλο και κάποιας συγχωριανής της που έσκαβε στο χωράφι το έπαιρνε το μάτι της.
Και άρχιζε να στριγγλίζει: Γιωργιώώώώώώώώώ, κόκκινο πανίίίίίίίίίί!!!!!!!!
Και τότε πέταγε η γιαγιά μου τα δρεπάνια, σήκωνε ψηλά τα μαύρα τα φουστάνια και έτρεχε προς το σπίτι το γεμάτο από παιδιά, με υψωμένο λάβαρο ένα κόκκινο πανί κόντρα στον άνεμο, για να θηλάσει το μικρό της. 
Αυτό ήταν το σινιάλο τους.  Ένα κόκκινο πανί σημαία, να μαρτυράει τη λαχτάρα του μωρού για το γάλα της μάνας του και ένα χάδι μέχρι εκείνη να ξαναγυρίσει να το σφίξει στην αγκαλιά της, φορτωμένη με τα καλούδια και τις δυσκολίες των χωραφιών.
Μαγικό μου φάνηκε αυτό το σκηνικό.  Και συγκινητικό, και μοναδικό και γεμάτο από το μεγαλείο της μάνας των παλιών χρόνων που πάλευε κάθε μέρα τόσο μόνη και παράλληλα, τόσο γεμάτη.
Με μισή ντουζίνα παιδιά, χέρια τσακισμένα από τις αγροτικές δουλειές και ένα κόκκινο πανί να την καλεί στο καθήκον που τότε ερχόταν τόσο αβίαστα, ρουφώντας τουλάχιστον δέκα χρόνια από τη ζωή της.  Και εμείς ούτε για ένα χρόνο δεν μπορούμε να το καταφέρουμε...
Επίσης, συμπληρωματικά και δια στόματος της μαμάς μου πάλι, τότε στα χωριά, αν άκουγαν κανένα μωρό να κλαίει μόνο του, όχι γιατί η μαμά του ήταν υπέρμαχος της μεθόδου της Gina Ford (μακριά από μας), αλλά γιατί στην καλή περίπτωση τάιζε τα ζώα, μπούκαραν μέσα στο σπίτι, το θήλαζαν οι γειτόνισσες και το ανακούφιζαν από την πείναι και τη μοναξιά του.  Και αυτό μαγικό.
Άλλωστε, όταν γίνεσαι μαμά, γίνεσαι μαμά για τα παιδιά όλου του κόσμου που έχουν την ανάγκη σου.  Και το δάκρυ σου κάθε φορά, είναι για όλα τα παιδιά που υποφέρουν, που πονάνε, που στερούνται της μητρικής αγκαλιάς που εσύ τόσο απλόχερα θέλεις να τους χαρίσεις.  Στην ουσία αυτό έκαναν τότε οι μαμάδες του χωριού του μπαμπά μου - και προφανώς όλων των χωριών του κόσμου.  Ξεχείλιζε από το στήθος τους η αγάπη.

πι.ες: και για να με τιμωρήσει ο Θεός για όλες αυτές τις μαλακίες που έχω πει για το χωριό όλα αυτά τα χρόνια και την περιφρόνηση που του έχω ρίξει κατάμουτρα, αφενός έχει κάνει το γιο μου να το λατρέψει και αφετέρου Πάσχα πάλι εκεί θα με στείλει φέτος.

9 σχόλια:

 1. Καλό Πάσχα στο χωριό υπέροχη & εμπνευσμένη Yolina :)
  Αν και παιδί της πόλης, η γραφή σου έχει κάτι από παλιές, καλές εποχές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φοβερή ιστορία!!! (πολύ προχωρημένη, πολύ πριν τα SMS) Να σαι καλά που τη μοιράστηκες :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παρά τις απίστευτες δυσκολίες, η γυναίκα με μικρά παιδιά δεχόταν μεγάλη υποστήριξη από τον γυναικείο περίγυρο του χωριού. Δεν υπήρχε η απομόνωση που βιώνει σήμερα κλεισμένη στο σπίτι μακριά από φίλες, συγγενείς κλπ. Πράγματι μαγικό!

  Κάπου είχα διαβάσει το εξής "μητρότητα δεν είναι μόνο η οργανική διαδικασία του τοκετού, είναι η κατανόηση των αναγκών του κόσμου!" Ιδού μια ακόμα απόδειξη γι΄αυτό!

  Ωραία ανάρτηση Γιολίνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ μου αρεσε αυτό το ποστ...

  Αλλη μία κόρη ακαματρα να δώσει το παρον!!!
  γονεις αγροτοπαιδα, μπορουν να επιβιώσουν φτιαχνοντας ενα μπαξε και κοβοντας ξυλα για το τζακι, κορη που ουτε το τζακι δεν μπορει αν αναψει... ναι υπαρχουν και τοοοοοοοοοοσο αχρηστα παιδια της πολης.... με παρηγορει το γεγονος οτι οι παπουδες εκδικουνται... ευχομαι και προσδοκω αυτη την εκδίκηση όσο τίποτ' αλλο στο κοσμο, και απ' οτι βλεπω κατα κει το παει η κόρη μου ;) Κάποια αλλα "κσούρια" θα φροντισω να μην τα παρει.
  Αυτό με την γυναίκα που θηλάζει το μωρό της γειτόνισσας που λείπει, καλύπτοντας την, το ζησα με την φιλεναδα μου πριν δύο χρόνια... τις μέρες που γεννησε, μια μαμα πεντε παιδιων, στο δρομο για το μαιευτηριο δεν άντεξε δυστυχως... η φιλεναδα μου παραλληλα με το δικο της το μωρο, θήλαζε και το μωρό αυτης της μανας.
  Η δυναμη της γυναικας σε όλο της το μεγαλειο ...

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ συγκινητική ανάρτηση! Επιτρέπεται να κάνουμε μια μερική αναδημοσίευση στο www.mammasworkathome.gr;

  Θυμάμαι μια κυρία από την Αλβανία που μια γειτόνισσα από το χωριό της έβαζε τον 6 μηνών γιό της να τη θηλασει για να πάρει η θηλή της καλό σχήμα και να μπορεί να ταϊσει και αυτή το λεχούδι της. Απίθανες στιγμές!

  Καλή ανάσταση, στο χωριό ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τι ομορφες εικονες μου ηρθαν στο μυαλο αλλα και ποσο κουραστικο γιαυτες τις γυναικες..2 φορες θηλασα το μωρο της αδερφης μου...και ηταν μαγεια.το 2ο παιδακι μου το θηλασα μεχρι 19 μηνων.Αν τα ακουγα απο αλλον αυτα πριν τα κανω ισως αηδιαζα λιγο,ισως μου φαινονταν καπως ανατριχιαστικα.Ομως ειναι τοσο φυσιολογικα.φιλια γλυκια μου κ να περασετε ενα ομορφο Πασχα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Υπέροχο κείμενο, ειλικρινά μπράβο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ασε, κι εγώ που είχα αρχίσει να αραιώνω από το δικό μου χωριό, παντρεύτηκα κάποιον που κάνει σαν τρελός για το δικό του!xaxa

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @popelix- εννοείται. χαρά μου!

  B. με συγκίνησες πολύ.

  συμφωνώ απόλυτα newagemama.

  ρεβέκκα, είσαι τυχερή.

  καλό πάσχα, κορίτσια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή