25.7.12

Στον Ακάλυπτο.

Μένω στο Κέντρο περίπου οχτώ χρόνια.
Πολύ μικρή, εννοώ μέχρι τα δύο μου δηλαδή, έμενα με τους γονείς μου στην Κυψέλη.  Από εκεί και μετά ανεβήκαμε πιο βόρεια και έτσι έμαθα ν'αγαπώ τις περιοχές που ήταν το σπίτι μου και να μην μπορώ καθόλου να συγχρονιστώ με το αντίπαλο δέος - τα Νου Που, δηλαδή.
Μένω στο Κέντρο λόγω του συζύγου και αν και μ'ενοχλούσε πάντα ο κύριος με τη σωβρακοφανέλλα στο απέναντι μπαλκόνι, home is where the heart is και τέτοια, και επίσης βολευτήκαμε με τα παιδιά με το άλσος στο ένα λεπτό με τα πόδια, τις κάβες και τα καφέ σε άλλο ένα, τα μπαρ και τα εστιατόρια στο δεκάλεπτο μαξ, μια χαρά δηλαδή.
Αλλά δε θα χωνέψω ποτέ τους ακάλυπτους.  Τις κουβέντες στους ακάλυπτους, τις μουσικές, τους τσακωμούς, σεξ δεν ακούω ποτέ παρά μόνο πιο παλιά από τον από πάνω.  Ο οποίος το έκοψε αιφνιδιαστικά, καταλήγω στο ότι απουσίαζε τότε η σχέση και έφερνε γκόμενα.
Το χειρότερό μου βέβαια είναι μία μάνα που λυσσάει κυρίως σε διακοπές - χριστουγέννων, πάσχα, καλοκαιριού, you name it, η μάνα αυτή δεν αντέχει να συγκατοικεί με τα παιδιά της ούτε λεπτό.
Βρίζονται ανελέητα.  Βρίζονται χυδαία, εκατέρωθεν (τα μικρά πρέπει να είναι το πολύ δώδεκα), το αγαπημένο της είναι "μαλακισμένο" και η απάντησή τους "άντε στο διάολο".
Με φρικάρει όλο αυτό.  Με τρελαίνουν τα κλάματα και οι φωνές τους, με τρελαίνει που κλείνω ερμητικά το παράθυρο του μπάνιου για να μην ακούω μια μητέρα να προσβάλλει έτσι μικρά παιδιά, τα δικά της μικρά παιδιά, και το χειρότερο είναι που έχω φτιάξει στο μυαλό μου μια ιστορία κακομεταχείρισης, δράματος, ότι και καλά δεν τα παίρνει ποτέ αγκαλιά, δεν τα φιλάει για καληνύχτα, δεν τους λέει ιστορίες και δεν γελάνε μαζί.  Να, από αυτό το παράθυρο του μπάνιου δεν πρέπει ποτέ να τους έχω ακούσει να γελάνε μαζί.
Σε άλλες φάσεις ξεκατινιάζεται με κάποια άλλη μπαλκονάτη, με τον σύζυγο βρίζονται ή είναι τελείως μουγκοί και ο απόηχος είναι ότι υποφέρει, δεν δουλεύει, δεν την ακούνε, δεν αντέχει.  Και ξεσπάει στα εύκολα.
Αυτό όλο είναι που έχει δημιουργηθεί στο δικό μου κεφάλι, ελπίζω τις πολλές φορές που δεν τους ακούω να έχουν βγει καμια βόλτα σαν οικογένεια, αλλά αυτή η μαμά μου φαίνεται τόσο θυμωμένη, τόσο τέρμα αγανακτισμένη που περιμένει πως και πως ν'ανοίξουν τα σχολεία, να τα φορτώσει σε κανα δάσκαλο και να κάνει ένα τσιγάρο μπροστά από την τηλεόραση νιώθωντας πραγματική ευτυχία.
Έχω και εγώ βρίσει τον W., αλήθεια σας λέω, αλλά από μέσα μου.  Έχω ξεστομίσει μια φορά τη λέξη "κακομαθημένο" και τον είδα να φουντώνει και να πληγώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά. 
Οι λέξεις είναι μαχαίρια και πληγώνουν τα μικρά παιδιά ανεπανόρθωτα.  Είναι φορτία που κουβαλάνε στις πλάτες τους για πάντα και χωρίς να το ξέρουν, αγωνίζονται όσο μεγαλώνουν για να επιβεβαιώσουν τον χαρακτηρισμό.  Ζούνε σε πλαίσια οικογενειακά που μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι η κόντρα, ποιος θα φωνάξει δυνατότερα, ποιος θα πονέσει περισσότερο, ποιος θα προσβάλλει αποτελεσματικότερα.  Και μετά, που υποτίθεται πως κερδίζει ο "ισχυρότερος", ο γονέας δηλαδή, πέφτει και κανένα χαστούκι και όλοι μαζί περιμένουν με χαρά την επόμενη μέρα.
Αυτή τη μάνα την έχω εικόνα στο μυαλό μου.  Και περιμένω να τη δω στην ουρά του σούπερ μάρκετ με τσακισμένο βλέμμα και ρόμπα, να κουβαλάει μόνη της τα ψώνια της εβδομάδας, να ξέρει πόσα βήματα ακριβώς χρειάζεται για να φτάσει πάλι πίσω σε κάποιο διαμέρισμα στους κάτω ορόφους μιας πολυκατοικίας, που βλέπει στον ακάλυπτο.
Πραγματικά δεν ξέρω τί θα ήθελα να της πω.  Θα ήθελα όμως να της το ψιθυρίσω.

8 σχόλια:

 1. Και αν φανταστείς ότι η ιστορία που δικαίως πλάθεις για την οικογένεια είναι αλήθεια..άστα..τι να της πεις; Το πιο πιθανό είναι να σε έβριζε δυστυχώς..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την φορά που στο σούπερμαρκετ μια "μάνα" τραβολόγησε και έβρισε το παιδάκι της το οποίο ήταν γύρω στα πέντε. Οι παρευρισκόμενοι αμέσως της επιτέθηκαν και εκείνη έφυγε βιαστικά με το παιδί να κρέμεται από το χέρι της. Το χειρότερο αίσθημα όταν έφυγαν ήταν ότι θα πάει στο σπίτι και όλη την οργή που εισέπραξε από μας θα την ξεσπούσε πάνω του.
  Ειλικρινά νοιώθεις να τρελαίνεσαι όταν το σκέφτεσαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχεις ένα μικρό βραβείο από μένα γιατί πάντα παρακολουθώ και ταυτίζομαι με τις σκέψεις σου!
  Σε περιμένω στο blog μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επειδή πάντα παρακολουθώ τις σκέψεις σου και τις περισσότερες φορές ταυτίζομαι με αυτές σου δίνω ένα βραβείο. Σε περιμένω στο blog μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δουλεύοντας με παιδιά έχω δει και έχω ακούσει πολλά..
  Πράγματα που με πληγώνουν, που με κάνουν μόλις φύγει το παιδί να βάλω τα κλάματα και να μη μπορώ να βρω και ένα τρόπο να το βοηθήσω...

  Θυμάμαι ένα παιδάκι να μου λέει "κυρία πετάτε τις ζωγραφιές που σας δίνω;;;" Της απάντησα πως όχι, πως ό,τι μου χαρίζουν το κρατάω , το βάζω στο γραφείο μου και μετά σε ένα τεράστιο κουτί ( αλήθεια είναι ) Το παιδάκι με αγκαλιάζει και μου λέει "Ολα όσα κάνουμε στην τάξη η μαμά τα πετάει γιατί δε μπορεί λέει να βλέπεις τις βλακείες που κάνω μέσα στο καλό σαλόνι....και πως τίποτα απο όσα κάνω δεν είναι ωραία για να τα δει ο κόσμος...που έρχεται σπίτι μας.Εσκισε και την κάρτα που της έκανα για τα γενέθλια της γιατί είχα κάνει ένα ορθογραφικό λάθος"


  Άλλη χρονιά άλλο παιδάκι μου έγραψε πως με αγαπάει πιο πολύ απο τη μαμά του γιατί και εγώ την αγαπάω πιο πολύ απο ό,τι η μαμά της....Της μίλησα , της είπα πως η μαμά σίγουρα την αγαπάει μπλα μπλα και μου λέει με μια φυσικότητα "εσείς μας αγαπάτε πάντα. Ακόμα και αν κάνω 10 λάθη πάλι με αγαπάτε. Η μαμά με αγαπάει μόνο όταν παίρνω άριστα"

  Άλλη χρονιά πρωτάκι τότε ...Ερχόταν συνεχώς στην αγκαλιά μου και έκλαιγε κάθε Παρασκευή που θα έκανε να με δει 2 μέρες...Το Σαββατοκύριακο κυρία δεν περνάω καλά, δεν έχω κάποιον να με αγκαλιάζει, μόνο μου φωνάζουν ο μπαμπάς και η μαμά και μου λένε πως θα με δώσουν σε άλλη οικογένεια για να ησυχάσουν..."

  Είναι τόσα πολλά που θα μπορούσα να κάνω ανάρτηση αντί σχόλιο...

  Δεν είναι πάντα ξύλο ( το έχω ακούσει και αυτό) .Είναι κυριώς αδιαφορία και λεκτική βία...Είναι που κάποια παιδιά ακούνε μόνο το μπράβο στο σχολείο...Είναι κάποια παιδιά που τους τσακίζουν την αυτοεκτίμηση..Είναι παιδί που νιώθει πως δεν αξίζει τίποτα και είναι άχρηστο...

  Μια φορά δεν άντεξα.. Όταν άκουσα μια μητέρα να λέει στο μαθητή μου μπροστά μου "ένας άχρηστος είσαι και άχρηστος θα μείνεις το μεγαλύτερο λάθος μου.Μακάρι να μη σε έκανα ποτέ"

  Και που μίλησα;;; Μου είπε να μην ανακατεύομαι και ειδικά εγώ που δεν έχω ιδέα απο παιδιά αφου δεν έχω δικά μου...
  Στη συνέχεια έκανε και παράπονα στο διευθυντή για μένα γιατί αντί να κάνω στα παιδιά καμιά επανάληψη στα κλάσματα με ασκήσεις την έκανα φτιάχνοντας με τα παιδιά τρουφάκια μέσα στην τάξη...

  Οπότε αυτό που μένει είναι να ακούω τα παιδιά...και ειδικά αυτά τα παιδιά που τους λείπει τόσο πολύ η αγάπη...

  Συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αρχίζω αντίστροφα, για να σ'ευχαριστήσω ειλικρινά για το μεγάλο σχόλιο, από τα ουσιαστικότερα που έχω διαβάσει στο μπλογκ.
  Με σόκαραν αυτά που διάβασα και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε με κάποιο τρόπο να δώσουμε μια λύση. Αυτό που κάνεις εσύ βέβαια, είναι το μέγιστο. Είσαι για κάποια παιδιά το καταφύγιο για ηρεμία, τρυφερότητα, στοργή, αγάπη. Είμαι σίγουρη ότι κάνεις παραπάνω απ'ότι μπορείς και όσο για τα παράπονα στον διευθυντή ελπίζω απλά να μπήκαν από τη μία και να βγήκαν από την άλλη.
  Δεν υπάρχει λύση, μόνο ελπίδα ότι αυτά τα παιδιά αν βρουν στο περιβάλλον τους ένα λιμάνι (δασκάλα? νονά? γείτονας?) δεν θα επαναλάβουν τα εγκλήματα των γονιών τους στις δικές τους οικογένειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευτυχώς ο διευθυντής δεν έδωσε σημασία...Εκείνη προσπάθησε μάταια να στρέψει και άλλους γονείς εναντίον μου...Δυστυχώς την επόμενη χρονια εκείνο το παιδί είχε ένα δάσκαλο αδιάφορο. Δε θέλω να πω πως εγώ είμαι η καλή και η τέλεια...Σίγουρα έχω κάνει και κάνω ακόμα κάποια λάθη. Οταν θεώρησα σωστό να του μιλήσω για το μαθητή μου για να ξέρει μου είπε πως εκείνος δεν ανακατεύεται και πως δε θα σώσει εκείνος τον κόσμο...και καλά θα κάνω να βάλω και εγώ μυαλό.Δυστυχώς είναι πολλοί και στο χώρο μας που βλέπουν τη δουλειά μας σαν οποιοδηποτε επάγγελμα ξεχνώντας πως έχουμε μπροστά μας παιδιά και όχι υπολογιστές...

  Σε διαβάζω εδώ και καιρό αλλά αυτή η ανάρτηση μου είχε ξεφύγει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πολύ ωραία ανάρτηση! Καλώς σε βρίσκω! Καλή χρονιά!
  Kathy by anthomeli

  ΑπάντησηΔιαγραφή